Suda bulunan yüksek orandaki tortu ve bulanıklığı süzerek, suyun görünümünün istenilen berraklığa kavuşmasını sağlamaktır. Kuartz tortu ünitesi ile fiziksel arıtım yapılarak tortu giderimi sağlanacaktır.
Suyun tortu, pas, partikül, bulanıklık, Askıda Katı Maddeler gibi olumsuz fiziksel özelliklerini iyıleştirmek amacıyla kullanılırlar. Kullanım amacına bağlı olarak, suyun analiz değerleri doğrultusunda istenen arıtım hassasiyetine ulaşmak amacıyla, granül boyutlarının dizilim oranlarında değişiklikler yapmak da mümkündür.
Bu amaçla seçilen cihazlar tam otomatik olup, belirli kullanım sürelerinden sonra, üzerinde biriktirdiği partikülleri, ters yıkamalar yaparak, deşarj hattına verir
Arıtma sisteminde ham suda bulunan ve suya sertlik veren iyonların giderilmesi amacıyla otomatik yumuşatma ünitesi kullanılmaktadır. Genellikle kireçli su olarak da bilinen sert sular, borularda, ısıtma sistemlerinde, buhar kazanlarında, soğutma kulelerinde vb. birikme ve tıkanmalara yol açarak enerji kayıplarına sebep olur. Bunun yanında tekstil, kimya, gıda v.b. endüstrilerde sert suların mamule olumsuz etkileri söz konusudur.
Ultrafiltrasyon sistemleri (UF) RO ve NF sistemleri ile benzer bir sistemdir. Ancak, daha çok partükül giderimi amaçlı olarak kullanılmaktadırlar. Ultrafiltrasyon sistemleri 1000 daltonun üzerindeki katıları tutmaktadır.
Membranlardaki daha yüksek gözenek boyutundan dolayı, çok daha düşük işletme basıncı gerekmektedir. Ultrafiltrasyon, çoğu iyonların ve küçük molekül ağırlıklı organiklerin geçişine izin vererek daha büyük organikleri, kolloidleri, bakterileri ve virüsleri tutmaktadır. Ultrafiltrasyon sistemleri yüzeysel su kaynaklarının arıtılmasında ve RO ve NF sistemlerinin önünde ön arıtma olarak sıkça kullanılmaktadır.
Ultrafiltrasyon prosesi Ultrafiltrasyon membranları ağırlıklı olarak, gıda ve ilaç endüstrilerinde proseste değerli maddelerin konsantrasyonu veya geri kazanımı için, kimya, kağıt ve tekstil endüstrilerinde ise atıksu arıtımında kullanılmaktadır. Doygunluk gösteren reçine, tuz çözeltisi ile rejenere edilir, sodyuma göre daha zayıf bağlanan kalsiyum ve magnezyumu derhal bağlarından koparabilmektedir.
Günümüzde İyon değiştiricilerin en büyük rakibi Ters Osmoz sistemleridir. Ve sürekli kıyaslanarak kullanılmaktadır. suyun TDS ve iletkenlik değerini düşürmek amacıyla reverse osmosis ünitesi kullanılmaktadır. Reverse osmosis ünitesi ile su içindeki iyon yükü %95-98 oranında azalmaktadır Reverse osmosis sistemi ile suda iletkenlik, TDS, klorür, sertlik, v.b. daha istenmeyen pek çok parametre giderilebilmektedir. Reverse osmosis ünitesi ile su içerisindeki anyon ve katyonlar sudan tamamıyla alınabilir. Reverse osmosis ünitesi, suyu 24 saate bölerek verecektir. Dolayısıyla RO ünitesi çıkışında bir arı su deposu olması gerekir.
Su arıtma konusunda bilgi edinmeye başladıysak karşımıza çıkacak olan ilk kavram kuşkusuz “ters ozmoz” olacaktır. Tüm dünyada en çok kullanılan ve tezgah altlarına yerleştirilen son teknoloji su arıtma sistemi ters ozmoz, aslında geçmişte Amerika’da gemilerde deniz suyunu arıtmada kullanılmış ancak büyük boyutlu ve maliyetli olması bakımından ticarileşememiş bir yöntem. Günümüzde ise gelişen teknolojiler sayesinde bu uygun su arıtma sistemi artık çok daha ucuz.
Ters ozmoz arıtma sistemi aslında hiç de karmaşık olmayan bir çalışma sistemine sahip. Bu yöntemin uygulandığı su arıtma cihazı ile su, kendisine ozmotik basınç uygulanarak ürün suyu ve atık su olmak üzere ikiye ayrıştırılır. Ürün suyu, suyun arınmış ve kana kana içilebilir hali anlamına gelir. Atık su ise arıtılan zararlı maddelerin arıtma cihazından def edilebilmesi için gereken bir parça. Yani kirler direkt bu kısma gidiyor diyebiliriz.